Het kabinet heeft het voornemen kenbaar gemaakt om de vrijstelling van BPM voor bestelauto’s af te schaffen per 1 januari 2025. Dit plan is onderdeel van het eerdere coalitieakkoord en staat ook vermeld in het Belastingplan 2023. Voor ondernemers die gebruik maken van bestelauto’s kan dit wel eens nadelig uitpakken.
Eerst, wat is BPM?
De BPM is een extra belasting die wordt geheven bij de aankoop van een auto of motorfiets.
Tarieven en vrijstelling
De te betalen BPM wordt voor een personenauto bepaald door de CO2-uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of een motor is niet de CO2-uitstoot, maar de catalogusprijs (exclusief btw) bepalend. Voor een bestelauto met benzinemotor of dieselmotor bedraagt de BPM dit jaar circa 37% van de catalogusprijs (exclusief btw).
Voor bestelauto’s die minstens 10% zakelijk worden gebruikt door ondernemers, bestaat op dit moment nog een volledige vrijstelling van de BPM.
Vervallen vrijstelling; kosten ondernemers omhoog
De vrijstelling komt te vervallen met ingang van 1 januari 2025. Dit betekent dit dat bestelauto’s voor ondernemers vele duizenden euro’s meer gaan kosten (afhankelijk van de cataloguswaarde).
Levertijden
Door de chiptekorten kunnen levertijden van nieuwe bestelwagens oplopen tot ruim een jaar. De bestelauto moet uiterlijk op 31 december 2024 geleverd en op naam gesteld worden, wil een ondernemer nog gebruik kunnen maken van de BPM-vrijstelling. Mocht een ondernemer voornemens zijn om een nieuwe bestelauto met verbrandingsmotor aan te schaffen, is het dus voor de BPM interessant om deze bestelling tijdig te plaatsen.
Alternatief: bestelauto met elektro- of waterstofmotor
Voor bestelauto’s zonder CO2-uitstoot bestaat een vrijstelling van BPM. Deze vrijstelling blijft vooralsnog ook bestaan na 1 januari 2025 en moet er volgens het kabinet toe leiden dat meer ondernemers zullen overstappen op een elektrische of waterstofbestelauto.
Tot slot: milieu-investeringsaftrek
Voor een elektrische bestelauto kan daarnaast recht bestaan op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze investeringsaftrek (tot wel 45%!) verminderd de winst waar belasting over verschuldigd is en kan dus een mooi voordeel opleveren. Ook voor een waterstofbestelauto kan recht bestaan op de MIA. Aan de MIA zitten voorwaarden verbonden, waar onze adviseurs u bij kunnen assisteren.
Geschreven door Arjan van der Maas