Update coronavirus 24 maart

Zoals Ferd Grapperhaus gisteravond zei: “een slordige, laconieke en daarmee asociale manier van omgaan met maatregelen. Het kost levens. Onnodig. En tegen die mensen zeg ik: gebruik je gezonde, maatschappelijke verstand.” Deze manier van omgaan met maatregelen in combinatie met een heviger wordende pandemie, maken het nodig dat het kabinet de huidige maatregelen verstevigt.

Waar kappers, schoonheidsspecialisten en andere mensen met een ‘contactberoep’ afgelopen week veel in onzekerheid hebben gezeten, mogen ook zij hun beroep tot in ieder geval 6 april niet langer meer uitoefenen. Winkeliers mogen vooralsnog open blijven, maar moeten hun beleid aanpassen om te kunnen zorgen dat iedereen zich in de winkel aan de veilige afstand van 1,5 meter kan houden.

Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, wat een impact. Voor de horeca en de evenementenbranche een harde klap. Maar een klap die in zoveel andere branches ook hard aankomt. Weleens gedacht aan de koffiebranderij, die geen afnemers meer heeft? De schoonmakers, die met zoveel gesloten deuren hun werk niet meer kunnen doen. En wat te denken van de uitgeverijen, waar de persen stil komen te liggen. Zelfs de bouw schiet weer in de vertraging. Ook die branches hebben onze steun op dit moment hard nodig.

Vandaag staan wij nog even kort stil bij de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) en wijzen wij je graag op de mogelijke noodzaak van eHerkenning voor het aanvragen van de NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid).

Deze coronacrisis raakt ons allemaal. Laten we ons dat beseffen en in deze tijden nog meer omkijken naar elkaar. Maar wel op 1,5 meter afstand..! 

Tozo

Goed nieuws! De eerste gemeenten hebben aangegeven dat er nog deze week voorschotten op de Tozo worden uitbetaald. Dit geldt helaas niet voor alle gemeenten. Afhankelijk van je woonplaats kan het zijn dat je meer geduld zal moeten hebben.

Wat wij veel horen is dat men er van uitgaat dat de Tozo een regeling is voor zzp’ers. Zij vallen hier inderdaad onder, maar de regeling is breder. De Tozo is namelijk een regeling voor zelfstandigen, waaronder bijvoorbeeld ook de vennoten in een VOF vallen.

Ben jij zelfstandig ondernemer en kom je in de knel te zitten, neem dan contact op met je woongemeente of met ons.

NOW en eHerkenning

De NOW, de regeling ter vervanging van de regeling Werktijdverkorting, zal op korte termijn in werking treden. De regeling wordt uitgevoerd door het UWV. Waar de Werktijdverkorting door middel van formulieren kon worden aangevraagd, is het nog niet duidelijk of dit voor de NOW ook mogelijk zal zijn. Als er geen formulieren beschikbaar worden gesteld, zal er voor een aanvraag bij het UWV moeten worden ingelogd. Voor het inloggen bij het UWV, dien je over een eHerkenning inlogmiddel niveau 3 te beschikken!

EHerkenning is een soort Digid voor organisaties (vooralsnog NIET voor de eenmanszaak). Je kunt eHerkenning onderbrengen bij een provider die hiervoor abonnementen afgeeft. Van Asselt adviseurs & accountants heeft dit abonnement ondergebracht bij Reconi. Je kunt ons machtigen zodat je zelf geen abonnement hoeft af te sluiten.

Op dit moment stappen de belastingdienst, het UWV en het inzendportaal over op inlog via eHerkenning niveau 3. Veel pensioenfondsen geven aan de voorbereidingen te treffen voor inloggen met eHerkenning. 

Mocht je nog geen eHerkenning hebben dan tref je HIER het stappenplan aan waarmee je ons kunt machtigen als intermediair om met eHerkenning in te loggen bij de diverse (overheids)instanties.

Neem bij vragen over eHerkenning gerust even contact met ons op.

Een fijne dag toegewenst. Tot morgen!

Deel dit bericht