Update coronavirus 20 maart

Wat kan er in een week tijd veel veranderen. Vorige week donderdag is het kabinet gaan opschakelen in haar maatregelen en zijn wij overgegaan op het dagelijks versturen van een bericht omtrent de gevolgen van het coronavirus voor jou als ondernemer. Inmiddels zijn we alweer toegekomen aan de 5e update. Hierin zullen wij ingaan op de versoepeling van het uitstel van betaling van belasting en het onder voorwaarden uitstellen van aflossingen van bankleningen.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar naast alle zorgen en uitdagingen die het coronavirus met zich mee brengt zijn er misschien ook wel kansen voor ondernemers in deze tijden. Om de moed erin te houden delen wij er graag een aantal met jou:

  • We hebben momenteel te maken met een gezamenlijk doel, zo goed mogelijk uit deze crisis komen en zorgen dat iedereen gezond blijft. Dit zorgt voor een ongekende saamhorigheid. Zorg dat collega’s elkaar helpen, in contact blijven en geef ruimte aan tegenslagen en verdriet. Smeed sterke teams!
  • De tijd lijkt even stil te staan. Niet halsoverkop van afspraak naar afspraak en startend met het ene project terwijl het andere nog niet eens in afgerond. Iedereen heeft het altijd druk, maar nu even niet. Een uitgelezen kans om projecten op te pakken die uw organisatie sterker maken. Zie het als achterstallig onderhoud om strategisch voordeel te pakken!
  • De afgelopen jaren hebben we veel gesproken over de nieuwe manier van werken, maar we zijn er nooit echt goed mee aan de slag gegaan. Tot nu. Microsoft Teams blijkt ineens handig te zijn, thuiswerkplekken prima in te richten en dan hebben we het nog niet eens over het gebrek aan files. Zullen we afspreken dat we dit niet meteen vergeten als deze crisis voorbij is? Tip van onze partner bottleneck-it: gebruik Vectera voor eenvoudige online afspraken. 

Versoepeling uitstel van betaling belasting

De Belastingdienst geeft ondernemers die uitstel van hun belastingen aanvragen vanwege de coronacrisis, direct drie maanden uitstel zonder dat er bewijzen mee hoeven te worden gestuurd. Dat is een verdere versoepeling van eerder aangekondigde maatregelen. De eis van het meesturen van een derden verklaring wordt hiermee geschrapt. Zodra de aanvraag voor uitstel, omdat er betalingsproblemen zijn door corona, bij de Belastingdienst binnen is gaat het uitstel van belastingen direct in. Als ondernemers langer dan drie maanden uitstel willen, dan is een derden verklaring wel verplicht.

Uitstel van aflossen bankleningen

Kleinere ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro die in de kern gezond zijn, kunnen een half jaar uitstel van aflossingen krijgen. Dit hebben ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos samen besloten.

Daarnaast hebben de banken aangegeven dat zij ook consumenten willen helpen die door de coronacrisis hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Hier is vooralsnog geen gezamenlijke maatregel voor aangekondigd. Consumenten kunnen zelf contact opnemen met de bank voor een passende oplossing.

Wij hopen je met onze dagelijkse updates goed op de hoogte te kunnen houden van de ontwikkelingen en zullen hier na het weekend op gelijke wijze mee doorgaan. Suggesties en/of vragen over onze updates? Neem gerust contact met ons op!

Voor nu wensen wij je ondanks de situatie waar wij ons momenteel allemaal in bevinden een goed weekend toe. Geniet van de mooie dingen, hoe klein ook. En benut waar mogelijk de kansen die zich misschien juist op dit moment aandienen.

Tot slot nog een aantal thuiswerk tips, doe er je voordeel mee. Voor jezelf en/of jouw medewerkers!

Deel dit bericht