STAP budget aanvragen vanaf 1 maart 2022

Sinds 1 maart 2022 kunnen werknemers die een opleiding willen volgen zelf het een STAP-budget aanvragen via UWV. STAP staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie in het kader van Leven Lang Ontwikkelen. Het moet dan gaan om een door UWV erkende opleider.

Het STAP-budget bedraagt maximaal € 1.000,- en wordt rechtstreeks door UWV aan de betreffende opleider betaald. Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget. De aanvraag moet plaatsvinden uiterlijk vier weken voor aanvang van de scholing en de scholing moet dan binnen drie maanden ná sluiting van de betreffende aanvraagperiode worden gestart. Als het budget niet meer toereikend is in die periode, dan moet de werknemer wachten tot de volgende aanvraagperiode. Als de opleiding dan al begint, kunnen de opleidingskosten dan door de werknemer zelf worden voorgeschoten of er worden met de opleidingsinstantie afspraken gemaakt over een latere betaling door het UWV.

Zijn de kosten voor de opleiding hoger dan € 1.000,-? Dan kun je als werkgever het verschil zelf vergoeden aan de opleidingsinstantie. In dat geval is het raadzaam om een terugbetalingsregeling met de werknemer te sluiten. Dit wordt dan vastgelegd in een studiekostenovereenkomst. Ook is het goed om afspraken te maken over de tijd van de te volgen opleiding. Valt dit in de eigen tijd van de werknemer, of wordt de werknemer (deels) vrijgesteld van werkzaamheden? Het is aan te raden om ook dit schriftelijk vast te leggen. Marista Giessen kan een studiekostenovereenkomst voor u opstellen.

Deel dit bericht