Regel uw vennootschapsbelasting, voorkom acht procent rente

Als u een bv heeft, kunt u belastingrente voorkomen door op tijd aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) over het jaar 2021 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag Vpb te vragen. Hoe zit dat precies?


Wanneer betaalt u belastingrente voor de Vpb?
U betaalt 8% belastingrente als de fiscus u een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. U betaalt rente over het bedrag dat u aan belasting moet betalen. U betaalt echter geen belastingrente als u vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt.

Voorlopige aanslag
Daarnaast betaalt u ook geen belastingrente als u vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt en men deze voorlopige aanslag oplegt zoals u heeft gevraagd.

Let op! De belastingrente voor de Vpb bedroeg vanwege de coronacrisis tijdelijk slechts 0,01%. Sinds 1 januari 2022 bedraagt de rente weer 8%.

Belastingrente voorkomen
U kunt dus belastingrente voorkomen door vóór 1 juni een correcte aangifte Vpb in te vullen waar de fiscus niet vanaf hoeft te wijken. Lukt dit niet, vraag dan vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan als u die nog niet heeft gehad. Heeft u die wel gehad, pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Ook zo voorkomt u 8% belastingrente.

Let op! Heeft u een gebroken boekjaar? Dan gelden andere deadlines. Dien de aangifte Vpb dan in binnen zes maanden na afloop van het boekjaar of vraag binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar om een voorlopige aanslag Vpb om 8% belastingrente te voorkomen.

Deel dit bericht