Corona update 8 oktober

“Ik ben er nog niet, maar ik ben verder dan ik gisteren was”

Het zal jullie niet zijn ontgaan, de NOW 1.0 kan worden aangevraagd. Sinds gisteren is het mogelijk de definitieve berekening van de tegemoetkoming bij het UWV aan te vragen. Voor de één betekent dit dat het langverwachte en wellicht hoognodige laatste deel van de tegemoetkoming een stap dichterbij komt, terwijl een ander door een minder sterke omzetdaling dan verwacht (een deel van) het voorschot terug zal moeten betalen. Deze verschillende situaties kunnen van belang zijn bij het bepalen van het juiste moment om de aanvraag bij het UWV in te dienen.

Rekenhulp

Om een goed beeld te krijgen van de definitieve berekening van de tegemoetkoming kan gebruik worden gemaakt van deze rekenhulp. Houd bij het maken van deze berekening de volgende gegevens bij de hand:

  • Het verwachte omzetverlies zoals in de aanvraag opgegeven:
  • Het werkelijke omzetverlies over de gekozen periode in de aanvraag:
  • De loonsom in januari 2020 (of, als er in januari geen loon is uitbetaald, de loonsom in november 2019):
  • De loonsom in maart, april en mei 2020.

Wij helpen je graag met het doorrekenen van de tegemoetkoming en het bepalen van een passend moment om deze in te dienen. Geef je contactpersoon binnen Van Asselt een seintje en wij nemen verder contact met je op. Goed om bovenstaande gegevens daarbij bij de hand te houden, voor zover deze niet al bij ons bekend zijn.

Derdenverklaring of accountantsverklaring

In sommige situaties is een derdenverklaring of accountantsverklaring verplicht. Voor werkgevers met een voorschot minder dan € 20.000 of een vaststellingsbedrag minder dan € 25.000 is dit in beginsel niet het geval. Wanneer een derdenverklaring of een accountantsverklaring in jouw situatie verplicht is, is het van belang dat deze is opgesteld voordat de aanvraag kan worden ingediend. Zonder verklaring is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Goed om daarbij in het achterhoofd te houden dat het proces tot het afgeven van een dergelijke verklaring wel enige tijd in beslag kan nemen. Mocht je een dergelijke verklaring nodig hebben, neem dan tijdig contact met ons op zodat we de benodigde acties uit kunnen zetten.

Concern of groep

Maakt jouw onderneming deel uit van een concern of een groep, dan zijn er nog een aantal aanvullende aandachtspunten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het optellen van de bedragen van alle aanvragen (van de loonheffingennummers) binnen de groep of het concern. Het totaalbedrag bepaalt of een accountants- of derdenverklaring nodig is. Verder is bij een aanvraag op werkmaatschappijniveau (omdat het concern of de groep onder de 20% omzetverlies komt) altijd een accountantsverklaring nodig. Wees zeker van je zaak bij het indienen van je aanvraag, neem bij twijfel gerust even contact met ons op.

Indienen aanvraag

Als je bij het indienen van de aanvraag onze hulp zou willen gebruiken ontvangen wij graag de volgende gegevens:

  • Het werkelijke percentage omzetverlies in de meetperiode die is opgegeven bij de NOW-aanvraag
  • Brief met de beslissing over de NOW-aanvraag

Je hebt nog tot en met 23 maart 2021 de tijd om je aanvraag in te dienen. Wanneer een accountantsverklaring verplicht is kan je zelfs nog tot en met 29 juni 2021 bij het UWV terecht. Zorg er in elk geval voor dat je tijdig de benodigde stukken en eventuele verklaring in je bezit hebt!

Het UWV heeft aangegeven dat zij ernaar streven om zo snel mogelijk een beslissing te sturen. Daarbij wel de kanttekening dat zij dit uiterlijk binnen 52 weken na het indienen van de aanvraag zullen doen. Kortom, het uiteindelijke afrekenmoment kan nog wel even op zicht laten wachten.

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan horen wij het graag.

Een fijne dag toegewenst!

Deel dit bericht