Klantpodium Stichting Stadsopera Trijn

Wat doen jullie?
Als bestuur van Stichting Stadsopera Trijn produceren we een opera. Dat is best bijzonder, want in Nederland worden opera’s vooral geproduceerd door grote instellingen als De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera, die daarvoor ook flinke subsidies krijgen. Als bestuur hebben we alles zelf gedaan: we regelden een professioneel creatief team voor muziek, tekst en regie. Er zijn ook professionele zangers geworven voor de hoofdrollen. We regelden financiering en kregen van TivoliVredenburg de Grote Zaal voor de uitvoeringen.

De opera Trijn gaat over de Utrechtse historische figuur Trijn van Leemput. In 1577 bestormde zij met een grote groep vrouwen het toenmalige kasteel op het Vredenburg. De opera vertelt de geschiedenis van het verdwenen kasteel, maar ook van een inwoonster die het verschil wilde maken. De opera verbindt geschiedenis aan het heden en vindt plaats op de plek waar ooit het kasteel stond. De muziek is van Bob Zimmerman en Ruben van Gogh schreef de tekst. Als bestuur werken we nu hard aan productie, PR, financiering en zoveel meer. Er komt echt veel bij kijken.

Wat maakt jullie werk zo leuk en bijzonder?
Wat echt heel leuk is, is dat Trijn een product van de stad Utrecht is. Aan de uitvoering van de opera Trijn zijn ruim 200 musici, zangers, acteurs en dansers uit heel Utrecht betrokken. Naast het Klein OperaKoor spelen en zingen professionele solisten, de musici van het Utrechtsch Studenten Concert en nog vele anderen mee. De gemeente Utrecht gelooft heel erg in deze productie en zegde financiële ondersteuning toe.

Ook maken we deel uit van het themajaar U900. Onder de noemer ‘Stad zonder muren’  viert Utrecht dit jaar op grootse wijze 900 jaar stadsrechten en de opera Trijn past perfect in dit thema. We vinden het super leuk om onze handen uit de mouwen te steken en Trijn viermaal te tonen aan een groot publiek. Dat verdient de persoon Trijn, die helaas niet bij iedereen even bekend is, maar dat verdienen ook alle makers die betrokken zijn bij deze nieuwe opera.

Waarom ben je ondernemer geworden?
De bestuursleden van Stadsopera Trijn produceerden vroeger vaker concerten en uitvoeringen vanuit het Klein OperaKoor. We kregen de droom om een eigen opera te gaan produceren. En dan ook liefst een compleet nieuwe opera met een Utrechts thema, en gemaakt door ware professionals. We zijn daarom een eigen stichting begonnen en hebben contacten gelegd in maar ook ver buiten ons eigen netwerk om deze opera van de grond te krijgen. En nu we richting de uitvoeringen gaan, die half juni zijn, voelen we kriebels, maar ook veel trots. De halve stad zet zijn schouders onder Trijn en het is echt leuk en leerzaam om Trijn te organiseren.

Wat zou je andere ondernemers graag mee willen geven?
In ons geval kunnen we alleen maar zeggen: ‘Droom groot en houd vol!’. We hadden ooit een idee, en we zijn er nu bijna, en we hopen echt dat we de Grote Zaal van TivoliVredenburg viermaal gaan uitverkopen. Het is echt ongelooflijk hard werken, maar we doen het met veel plezier.

Waarom doen jullie zaken met Van Asselt?
Als stichting die een opera produceert, zijn we stiekem toch met een beste grote geldstroom bezig. Het is superfijn dat Van Asselt, als adviseur voor het MKB, ons hierbij helpt. Uiteindelijk zijn wij gewoon een stel muziekliefhebbers die een opera aan het produceren zijn. Goed zakelijk advies helpt ons om een professionele productie op de planken te krijgen.

Wanneer is de opera te zien?
Op 12, 18 en 19 juni zijn er in totaal vier uitvoeringen van Trijn. Kaarten daarvoor zijn te koop via onze eigen website www.stadsoperatrijn.nl. Op de site is een directe link naar de kaartverkoop maar er is ook nieuws en informatie over ons educatietraject. Of ga naar www.facebook.com/stadsoperatrijn en deel en like onze berichten.

Deel dit bericht