Help, ik word gemanipuleerd

Ik geef al ruim 40 jaar training over omgaan met agressie. Mijn missie is om witteboordenagressie, als meest schadelijke en minst herkende vorm van agressie op de kaart te zetten en iedereen te beschermen tegen de schadelijke invloed ervan.

In oktober is mijn boek uitgekomen: “Help, ik word gemanipuleerd”. Met dit boek wil ik mensen helpen om te leren omgaan met ondermijnende collega’s, klanten en leidinggevenden.

‘Mevrouwtje, kunt u dat even voor mij regelen?’ ‘En wat voor opleiding heb jij eigenlijk genoten?’ ‘Tja, dat is ook een mening’.

Herken je deze ondermijnende en denigrerende opmerkingen van klanten, collega’s of leidinggevenden? Het resultaat kan zijn dat je gaat piekeren over wat je fout gedaan hebt. Gemene insinuaties kan je soms moeilijk loslaten, je neemt ze mee naar huis. Zulke opmerkingen geven een vervelend indirect, onderhuids gevoel waarvan we vaak vinden dat we erboven moeten staan. Toch kan het net zo schadelijk zijn als een scheldpartij, maar zo wordt er niet mee omgegaan. Het wordt niet gelabeld als agressie, waardoor mensen er mee weg komen en er niks verandert.

Het is een spel van taal en macht, wat zich uit in kleine steekjes onder water. Degene die wordt aangesproken voelt zich machteloos, uit zijn evenwicht gebracht en is eerder geneigd harder zijn best te doen dan voor zichzelf op te komen. Daarom is deze vorm van agressie heel effectief. Het belangrijkste besef hierbij is dat het zit in ons allemaal. Als de belangen maar groot genoeg zijn, maken we er bewust of onbewust allemaal gebruik van.

Dit soort manipulatie noemen we witteboordenagressie, daar gaat mijn boek over. Ik wil mensen niet alleen graag leren wat witteboordenagressie is, maar vooral ook hoe je het kunt herkennen en begrenzen. Alleen als je dit manipulatieve gedrag gaat herkennen als agressie, kun je uit het machteloze gevoel stappen en actie ondernemen. Met de concrete stappen en voorbeelden wil ik laten zien hoe je de witteboordenagressor begrenst, de macht terugpakt en je eigenwaarde hervindt.

Ben je benieuwd naar mijn boek, dan kan je het vinden via deze link. Wil je meer weten over mij en mijn werk, neem dan een kijkje op mijn website.

Jannie de Jong – Agressietraining.nl

Deel dit bericht