Zonnepanelen als particulier of als ondernemer

Met de energiecrisis in ons achterhoofd en de zomer in aantocht kunnen we best stellen dat zonnepanelen een ‘hot item’ zijn op dit moment. Particulieren en ondernemers hebben de afgelopen jaren massaal zonnepanelen laten installeren of zijn dat wellicht nog van plan. Heb jij ze al? Het houden van zonnepanelen kan speciale fiscale gevolgen hebben. Wat zijn deze gevolgen? De fiscale regelgeving daaromtrent is begin dit jaar aanzienlijk gewijzigd. In dit artikel brengen we je op de hoogte van enkele, belangrijke fiscale aandachtspunten rondom zonnepanelen.

 

Als particulier zonnepanelen: btw-aandachtspunten

Als zonnepaneelhouder – of je nou particulier of ondernemer bent – word je in beginsel gezien als ondernemer voor de omzetbelasting aangezien je energie terug levert aan het net. Dit is een voor de btw belaste activiteit. Wat betekent dit?

Als jij als particulier vóór 1 januari 2023 zonnepanelen hebt laten leggen, kon je de btw op de factuur inzake de zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. In de meeste gevallen moest je dan eenmalig een aangifte omzetbelasting doen. Daarna kon geopteerd worden voor de kleineondernemingsregeling. In die eenmalige aangifte gaf je (A) de verschuldigde btw aan door een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait en (B) de btw op de zonnepanelen aan als voorheffing. Het genoemde forfait liep slechts tot een opwekvermogensgrens van 10.000 Wattpiek.

Er zijn ook particulieren geweest die een aanzienlijk aantal zonnepanelen hadden aangeschaft waardoor ze niet direct onder de kleineondernemingsregeling konden vallen, maar een aantal jaren aangifte omzetbelasting moeten doen. Dit zijn in de meeste gevallen de particulieren die een opwekvermogen aan zonnepanelen hebben laten leggen van meer van 10.000 Wattpiek. Die aangifte was best complex. Immers waren er geen vooraf vastgestelde bedragen boven de 10.000 Wattpiek. Je moest daarom de omzet berekenen van terug levering aan de energiemaatschappij, zelfafname van de energiemaatschappij (salderingsregeling) en het direct eigen gebruik van de zonnepanelen. Daarnaast kenden we in 2022 ook nog een aantal maanden een verlaagd btw-tarief voor energie. Dat maakt het er niet makkelijker op.

Deze complexe berekening was een doorn in het oog. Het Ministerie van Financiën heeft op 24 februari 2023 daarom bekend gemaakt dat het forfait wordt uitgebreid naar een opwekvermogensgrens van 15.000 Wattpiek. Dit maakt het doen van aangifte vele malen eenvoudiger!

Bovendien is ook de btw op de aanschaf van zonnepanelen verlaagd naar 0%. Dus, schaf je vanaf dit jaar zonnepanelen aan? Dan brengen aanbieders van zonnepanelen effectief geen btw in rekening. Je hoeft dus niet meer middels een aangifte omzetbelasting de btw terug te vragen. Voorgaande geldt alleen voor een opwekvermogen tot 15.000 Wattpiek.

Heb je de afgelopen jaren zonnepanelen aangeschaft en vergeten de btw terug te vragen? Neem dan even contact met ons op. Wij gaan met je na of we alsnog een verzoek kunnen doen aan de Belastingdienst voor teruggave van de btw.

Als ondernemer zonnepanelen: btw-aandachtspunten

Voor ondernemers gold eveneens dat de btw op de aanschaf van zonnepanelen teruggevraagd kon worden in de aangifte omzetbelasting. Jaarlijks dienen deze ondernemers echter ook omzetbelasting te voldoen over de omzet die behaald wordt uit de zonnepanelen. Voor ondernemers kenden we tot 31 december 2022 geen forfait. Hier liepen ondernemers dus ook aan tegen de complexe berekening. Het Ministerie van Financiën heeft gelukkig besloten dat met onmiddellijke ingang van 1 januari 2023 het forfait tot 15.000 Wattpiek ook geldt voor ondernemers. Dat scheelt heel wat hoofdbrekens bij het doen van aangifte omzetbelasting.

Als ondernemer zonnepanelen: fiscale voordelen

Wist je dat je als ondernemer onder voorwaarden ook investeringsaftrek mag toepassen op niet-geïntegreerde zonnepanelen, zonneboilers of zonnecollectoren mits het pand geheel of gedeeltelijk of geheel door de onderneming wordt gebruikt? Mocht je meer willen weten, of wil je bijvoorbeeld dat wij de fiscale voordelen voor je in kaart brengen, neem dan contact met ons op. Graag assisteert Van Asselt adviseurs & accountants je daarbij.

Op naar een zonnige zomer!

Geschreven door Arjan van der Maas

Deel dit bericht