Werknemers die tussen 1 oktober 2022 en 1 januari 2024 het einde van de wachttijd voor de WIA bereiken en dan 60 jaar of ouder zijn, hoeven bij de aanvraag van een WIA-uitkering niet meer te worden onderzocht door een verzekeringsarts. De arbeidsongeschiktheid wordt dan alleen beoordeeld door een arbeidsdeskundige.
Als de werknemer werkt en daarmee meer dan 65% van zijn loon verdient, wordt er geen WIA-uitkering toegekend. Verdient de werknemer echter minder dan 65% van zijn loon, dan wordt een WGA-uitkering toegekend op basis van volledige arbeidsongeschiktheid (80-100%). Als de bedrijfsarts heeft vastgesteld dat de werknemer helemaal geen (benutbare) mogelijkheden
meer heeft om te werken, volgt alsnog een verzekeringsgeneeskundig onderzoek. Dit om te bepalen of de werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is en dus recht heeft op een IVA uitkering. Voor deze vereenvoudigde WIA-beoordeling is vereist dat de werkgever en de werknemer daarmee instemmen. Als de werkgever eigenrisicodrager is, komt de WGA-uitkering niet voor rekening van de werkgever. Is de werkgever geen eigenrisicodrager? Dan wordt de WGA-uitkering niet aan de werkgever toegerekend bij de berekening van de hoogte van de gedifferentieerde premie Whk.
Als de werkgever of de werknemer dit wenst, dan wordt alsnog een verzekeringsgeneeskundig onderzoek uitgevoerd. Zij kunnen dan indien nodig bezwaar maken tegen het
besluit van het UWV.
Deze maatregel geldt vooralsnog tot en met 31 december 2023 en heeft betrekking op werknemers die na twee jaar arbeidsongeschiktheid tenminste 60 jaar oud zijn. Zij kunnen indien gewenst in aanmerking komen voor een WGA-uitkering op basis van volledige arbeidsongeschiktheid.
Geschreven door Marista Giessen