Navigatie
Nieuws

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws, specifiek voor de zorg:

Minder online 'anonieme zorg' bij depressie of eetstoornis

Geschreven door Ardi VleugelsResearch-redacteur zorgWebsites die 'anonieme zorg' bieden aan jongeren met problemen zoals een depressie, dunnen hun online hulpaanbod uit. Dat doen ze omdat ze minder subsidie krijgen van het Rijk.Tegelijkertijd roept staatssecretaris Blokhuis jongeren juist op te praten over depressieve gevoelens met de campagne Hey! Het is oké. Net voor de start van die campagne kregen hulpsites een brief dat ze maximaal zo'n 60 procent van hun gevraagde budget krijgen.
Publicatiedatum: Fri, 22 Jun 2018 06:48:00 Z
Auteur: NOS

Manifest keuzes in de zorg: "De burger meer betrekken"

Burgers moeten meer betrokken worden bij keuzes die de politiek maakt om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Dat staat in het manifest Draagvlak voor lastige keuzes, dat de Kamercommissie voor de zorg vandaag in ontvangst neemt.Het manifest komt voort uit het 'Burgerforum'.
Publicatiedatum: Thu, 21 Jun 2018 10:29:00 Z
Auteur: NOS

Zorgverzekeraars hebben meer zorgfraude vastgesteld in 2017

Zorgverzekeraars hebben in 2017 voor 27 miljoen euro aan zorgfraude vastgesteld. Dat is ruim 8 miljoen euro meer dan in 2016, blijkt uit de jaarlijkse controle- en fraudecijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De zorgverzekeraars hebben in 2017 in totaal 1146 fraudeonderzoeken afgerond. In 311 gevallen werd er fraude vastgesteld. Het gemiddeld onterecht gedeclareerd bedrag per vastgestelde fraude was 86.891 euro in 2017. In 2016 was dit 59.129 euro.
Publicatiedatum: Thu, 21 Jun 2018 02:21:00 Z
Auteur: Nu.nl

Kabinet gaat meer geld uittrekken voor zorg tbs-klinieken en instellingen

Het kabinet gaat meer geld uittrekken voor de zorg in tbs-klinieken en psychiatrische instellingen. Dat laat minister Sander Dekker van Rechtsbescherming dinsdag weten in reactie op een kritisch rapport over de geestelijke gezondheidszorg. Hoeveel geld erbij komt laat Dekker nog in het midden. "Dat zal onder meer afhangen van de uitkomsten van het gesprek dat ik met de sector voer", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Publicatiedatum: Tue, 19 Jun 2018 18:14:00 Z
Auteur: Nu.nl

Kamer wil snel verder onderzoek naar medicinale wiet, CDA is 'verbijsterd'

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil snel onderzoeken of bijvoorbeeld kinderen met epilepsie baat kunnen hebben bij medicinale wiet. Dit tot grote teleurstelling van regeringspartij CDA die 'echt totaal verbijsterd' is over de steun daar voor van coalitiegenoot ChristenUnie."Echt totaal verbijsterd CU stemt voor experimenten medicinale cannabis met kinderen????" twitter CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg.
Publicatiedatum: Tue, 19 Jun 2018 16:05:00 Z
Auteur: RTL Nieuws

Ziekenhuispersoneel in actie: even geen overwerk en wél pauze

Alle 60.000 werknemers van de academische ziekenhuizen gaan actievoeren. "Uit deze acties zal blijken dat het werk momenteel met te weinig collega's wordt gedaan', meldt vakvond FNV.In alle acht de universitair medische centra (UMC's) zijn actiecomité's opgericht die de acties voorbereiden. "Medewerkers die meedoen zullen geen extra diensten, overwerk en verschoven diensten meer verrichten en alle pauzes nemen waar ze recht op hebben", zegt een woordvoerder.
Publicatiedatum: Tue, 19 Jun 2018 12:35:00 Z
Auteur: RTL Nieuws

'Lang verblijf in virtual reality-omgeving kan slecht zijn voor gezondheid'

We worden steeds ouder, en wat misschien nog wel mooier is: we blijven ons daarbij gezond voelen. Maar we moeten oppassen met relatief nieuwe technologie zoals virtual reality en 3D-printen, zegt het RIVM in een rapport over onze gezondheid in de toekomst. De gevolgen daarvan zijn niet goed te overzien. Het zou best kunnen, zegt het RIVM, dat 'langdurig verblijf in een virtuele werkelijkheid psychische en lichamelijke problemen kan veroorzaken'.
Publicatiedatum: Tue, 19 Jun 2018 09:48:00 Z
Auteur: RTL Z

NZa verruimt mogelijkheden voor e-health

Aanbieders en verzekeraars kunnen makkelijker afspraken maken over e-health. Door digitale consulten, of telemonitoring van patiënten kunnen behandelaren vaker zorg op afstand bieden. Patiënten kunnen die zorg dan thuis krijgen en hoeven niet naar de arts of het ziekenhuis te reizen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de regels voor e-health voor volgend jaar verruimd. Dat meldt de NZa.
Publicatiedatum: Tue, 19 Jun 2018 07:58:00 Z
Auteur: De Nationale Zorggids

Recordaantal kinderen in gesloten jeugdzorg

Een recordaantal van 2710 kinderen zat vorig jaar in de gesloten jeugdzorg. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten van Unicef en Defence for Children.De opstellers van het rapport maken zich zorgen over de toename. De maatregel een kind op te sluiten is vaak te drastisch, waardoor hulp aan kwetsbare kinderen in "te veel gevallen" tekortschiet, stellen ze. 'Vaak niet nodig'Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland, vindt de trend verontrustend.
Publicatiedatum: Tue, 19 Jun 2018 07:09:00 Z
Auteur: NOS

Drie ziekenhuizen zijn opvallend duur

Drie ziekenhuizen met veel marktmacht hanteren prijzen die 10 procent hoger liggen dan te verwachten is op basis van een wetenschappelijk model. Dat zijn de eerste resultaten van een onderzoek van Misja Mikkers, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en directeur strategie van de NZa.
Publicatiedatum: Tue, 19 Jun 2018 05:26:00 Z
Auteur: ZorgVisie

Ziekteverzuim in 2018 op hoogste niveau in tien jaar

Het ziekteverzuim laat in de eerste maanden van dit jaar een stevige piek zien. De laatste keer dat er zo veel werd verzuimd was begin 2007.In het eerste kwartaal van 2018 komt het ziekteverzuimpercentage uit op 4,9 procent, wat betekent dat van elke duizend werkdagen er 49 zijn verzuimd wegens ziekte. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De grote boosdoener voor veel werkgevers was de langdurige griepepidemie.
Publicatiedatum: Mon, 18 Jun 2018 23:34:00 Z
Auteur: RTL Nieuws

Meer spoed- en logeerbedden nodig om langer thuis wonen mogelijk te maken

Oud worden in je eigen huis, terwijl de zorg bij je thuis komt, dat leek een paar jaar geleden het nieuwe ideaal. Maar de werkelijkheid blijkt weerbarstiger. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid presenteerde daarom vandaag een plan om veel van de problemen met de ouderenzorg aan te pakken."Het aantal ouderen dat thuis wil blijven wonen neemt toe, net als dat het aantal ouderen groeit. We blijven langer gezond, maar we blijven ook langer hulpbehoevend.
Publicatiedatum: Mon, 18 Jun 2018 18:58:00 Z
Auteur: NOS

340 miljoen voor thuiswonende ouderen: zelfstandig oud worden in vertrouwde omgeving

Ouderen willen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud worden en een fijn en zinvol leven leiden. Om dat beter mogelijk te maken presenteert minister De Jonge vandaag het programma Langer Thuis.  Oorspronkelijk van: Rijksoverheid.nl
Publicatiedatum: Mon, 18 Jun 2018 10:22:00 Z
Auteur: Redactie

Digitalisering met blockchain maakt administratie kraamzorg efficiënter

In de kraamzorg valt naar verwachting een transparanter en efficiënter proces voor het registreren van kraamzorguren te realiseren door digitalisering met inzet van blockchaintechnologie. Oorspronkelijk van: De Nationale Zorggids
Publicatiedatum: Mon, 18 Jun 2018 09:28:00 Z
Auteur: Redactie