Corona update 15 december

“De winter zal zwaar worden, maar dit gaat voorbij”
– Bondskanselier Angela Merkel

We bevinden ons in de donkerste dagen van het jaar. De persconferenties van premier Rutte en minister de Jonge van vorige week dinsdag 8 december en gisteravond kwam bij velen van ons hard binnen. Geen versoepelingen tijdens de feestdagen, maar een voortzetting van de huidige maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus. Sinds vandaag zijn zelfs ingrijpendere maatregelen van kracht om het coronavirus in te dammen. Nederland gaat op slot…

Het coronavirus houdt ons dus langer in zijn greep dan gewenst. De impact van het virus op grote delen van de economie blijven onbeschrijfelijk en worden met de dag groter en groter. Om daarom zoveel mogelijk te voorkomen dat wij Nederlanders onze baan of bedrijf gaan verliezen, ziet het kabinet af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen. Sterker nog; het kabinet trekt 3,7 miljard euro extra uit door bestaande steun- en herstelpakketten voor banen en economie op delen verder uit te breiden.

De update van vandaag brengt je daarom nieuwe informatie over de NOW, TVL, de evenementensector de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en de TOZO. Ook staan we nog stil bij de vernieuwde verlenging van het bijzonder uitstel van betaling en het opvragen van een actueel schuldenoverzicht bij de Belastingdienst.

Neem contact met ons op als je vragen of hulp nodig hebt!

NOW en TVL uitbreidingen

Nu alle niet-essentiële winkels hun deuren moeten sluiten is het vanaf vandaag, dinsdag 15 december 2020, weer mogelijk om de NOW 3.1 (het vierde kwartaal van 2020) aan te vragen bij het UWV. De aanvragen kunnen tot en met 27 december 2020 ingediend worden.

In tegenstelling tot eerdere berichtgevingen zal de NOW 3.2 (het eerste kwartaal van 2021) qua voorwaarden gelijk blijven aan de NOW 3.1 (het vierde kwartaal van 2020). Dus een compensatie van de loonkosten van maximaal 80% en ten minste 20% omzetverlies verwacht over het tijdvak januari t/m maart 2021. Dit kan ook het tijdvak februari t/m april 2021 of het tijdvak maart t/m mei 2021 betreffen kijkend naar de aansluiting op je mogelijke NOW 3.1 en eerder. Verdere uitwerking van de NOW 3.2 volgt in het voorjaar van 2021.

Om ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie te geven komt er binnen de TVL een nieuw subsidiepercentage. Afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt deze tussen de 50% en 70%. Deze verruiming wordt doorgevoerd voor in het vierde kwartaal van 2020 alsmede het eerste kwartaal van 2021. Daarnaast is de verbreding van de SBI-codes ook doorgetrokken voor in het eerste kwartaal van 2021.

Let op: voor de evenementbranche blijft de seizoensmodule ook bestaan in het eerste kwartaal van 2021. Hierdoor kunnen evenementbedrijven, waarvan de omzet seizoensgebonden is, toch aanspraak maken op de TVL-regeling.

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

In samenwerking met de gemeenten heeft het kabinet besloten om extra hulp te bieden aan diegene die door de huidige steunmaatregelen nog niet (afdoende) geholpen worden. Te denken valt aan de zelfstandigen die veel van hun opdrachten hebben zien verdwijnen, maar ook werknemers die vanwege de quarantaine inkomsten zijn misgelopen. Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten (TONK), mits deze noodzakelijke kosten door een inkomstenterugval niet meer betaald kunnen worden.

Voor in de agenda: De TONK ziet vooralsnog op het eerste halfjaar van 2021. Naar verwachting is een eerste uitwerking van dit plan gereed op 1 februari 2021.

TOZO 3 en TOZO 4

De TOZO blijft tot in ieder geval 1 april 2021 in zijn huidige vorm bestaan. In eerste instantie zou bij de aanvraag voor de TOZO 3 een toetsing van het beschikbaar geld (beperkte vermogenstoets) plaatsvinden. Gezien de huidige maatregelen werd deze voorwaarde vanuit het kabinet niet passend geacht. Het plan is nu om de toets op beschikbaar geld op 1 april 2021 in te voeren.

Door invoering van een beperkte vermogenstoets vanaf 1 april 2021 kan daarom gesproken worden van een TOZO 3 (van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021) en een TOZO 4 (van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021).

Voor in de agenda: Het streven is dat begin 2021 de voorwaarden van TOZO 4 bekend zijn alsmede de uitwerking op de invoering van de toets op beschikbaar geld.

Let op: hier op de website van de Rijksoverheid is een infographic geplaatst waar op hoofdlijnen vermeld staat waar TOZO-ontvangers rekening mee moeten houden voor het einde van 2020. Houd daarbij ook je gemeentelijke website in de gaten of neem contact met ze op.

Goed om te weten: het kabinet is voornemens om per 1 januari 2021 door middel van bijvoorbeeld coaching en bijscholing de zelfstandige ondernemers te helpen zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Meer informatie hierover volgt begin 2021.

Verlenging van het bijzonder uitstel van betaling

De periode dat bijzonder uitstel van betaling of verlenging van het bijzonder uitstel van betaling kon worden aangevraagd gold in eerste instantie tot 1 januari 2021. Nu is echter besloten om de aanvraagperiode (wederom) te verlengen tot 1 april 2021. Heb je daarom nog niet eerder bijzonder uitstel van betaling of een verlenging hiervan aangevraagd, pak dan nu je kans.

Iedereen die al reeds verlenging van het bijzonder uitstel van betaling verleend heeft gekregen, heeft nu automatisch uitstel van betaling van belastingen tot 1 april 2021. Onder andere de aangiften loonheffingen/omzetbelasting over december 2020 alsmede de aangiften omzetbelasting over het vierde kwartaal van 2020 hoeven dus niet in januari 2021 te worden afgedragen aan de fiscus.

Actueel schuldenoverzicht

De Belastingdienst biedt per 16 december 2020 twee nieuwe manieren aan om sneller een actueel schuldenoverzicht op te vragen voor ondernemers die (bijzonder) uitstel van belastingbetaling aangevraagd hebben. Een actueel schuldenoverzicht is onder andere benodigd voor het opmaken van de jaarrekening 2020 en voor het aanvragen van enkele steunmaatregelen. In eerste instantie zou de Belastingdienst pas een schuldenoverzicht in het voorjaar van 2021 opsturen met het oog op de terugbetalingsregeling van het bijzonder uitstel van betaling per 1 juli 2021.

Het was echter al wel geruime tijd mogelijk om telefonisch een schuldenoverzicht met openstaande bedragen op te vragen bij de Belastingdienst (binnen 10 dagen per post te ontvangen). Nu komt daar de optie via een bestellijn of een aanvraag per e-mailbericht bij (onder voorbehoud van diverse voorwaarden).

Mocht je op korte termijn daarom de behoefte hebben om een actueel schuldenoverzicht op te vragen, neem dan gerust contact met ons op. Dan bekijken we samen de verschillende opties.

Deel dit bericht