Navigatie
Nieuws

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws, specifiek voor de zorg:

Wijkverpleegkundigen voeren actie tegen papieren rompslomp

Geschreven door Ardi VleugelsResearch-redacteur zorgWijkverpleegkundigen in het hele land voeren vandaag actie tegen de bureaucratie waarmee ze te maken hebben. Ze staken niet, maar doen een dag lang alleen nog administratieve handelingen die zij zelf nuttig vinden.Eerder voerden onder meer aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, huisartsen en leraren actie tegen de bureaucratie. Het terugdringen van administratieve rompslomp is een van de prioriteiten van het kabinet.
Publicatiedatum: Mon, 20 Nov 2017 03:20:00 Z
Auteur: NOS

Apothekers boos over meegeven van berg pillen

Door een nieuw contract van Zilveren Kruis krijgen veel chronisch zieken straks in één keer voor een jaar pillen mee naar huis. Gevaarlijk, zeggen apothekers.Patiënten die chronisch medicatie slikken, zoals diabetici, moeten nu vaak om de drie maanden langs de apotheek voor een nieuwe...
Publicatiedatum: Sat, 18 Nov 2017 04:04:00 Z
Auteur: AD (Algemeen Dagblad)

Bijna alle Nederlanders boven de 85 jaar gebruiken voorgeschreven medicijnen

In Nederland krijgt 97 procent van de mensen die ouder dan 85 jaar zijn een of meerdere geneesmiddelen voorgeschreven. Dit blijkt uit cijfers van het NIVEL Zorgregister eerste lijn, dat het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart brengt. Als gekeken wordt naar voorgeschreven medicijnen onder alle leeftijden, heeft 71 procent van de bevolking ten minste één middel voorgeschreven gekregen. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.
Publicatiedatum: Fri, 17 Nov 2017 11:15:00 Z
Auteur: De Nationale Zorggids

Aanvullende zorgverzekering steeds minder aantrekkelijk door uitgekleed pakket

Aanvullende verzekeringen worden steeds minder aantrekkelijk. Wie zich aanvullend laat verzekeren doet dat vaak omdat hij fysiotherapie of een bril nodig heeft, of een orthodontist moet bezoeken. Het probleem is echter dat zij steeds minder behandelingen vergoed krijgen. De reden dat er wordt bezuinigd op de aanvullende verzekeringen in de zorg is dat steeds minder mensen zo'n verzekering afsluiten. Dat melden RTL Nieuws en NIVEL.
Publicatiedatum: Fri, 17 Nov 2017 11:15:00 Z
Auteur: De Nationale Zorggids

Kamerleden eisen strengere regels voor aanpak zorgfraude

Vanuit de Tweede Kamer wordt geëist dat er meer maatregels komen om zorgfraude beter te kunnen voorkomen. Er wordt nu door zorgaanbieders gebruik gemaakt van constructies waarmee zowel het toezicht van de inspectie als de Wet Normering Topinkomens (WNT) kan worden omzeild. GroenLinks wil bovendien dat er een verbod op winstuitkering in de zorg komt. De partij heeft een initiatiefvoorstel gemaakt om de problemen met het zorggeld aan te pakken. Dit meldt Omroep Gelderland.
Publicatiedatum: Fri, 17 Nov 2017 11:15:00 Z
Auteur: De Nationale Zorggids

Veel huisartsen bezoeken LHV-bekostigingsbijeenkomsten

Meer dan duizend huisartsen bezochten afgelopen weken een van de 16 LHV-regiobijeenkomsten in het land. Daarin lieten zij zich bijpraten over de veranderingen in 2018. Bovendien namen meer dan 200 huisartsen dit jaar deel aan het afsluitende webinar, dat de LHV voor het eerst organiseerde. In dit bericht een overzicht van de besproken onderwerpen. Allerlei onderwerpen kwamen tijdens de bijeenkomsten aan bod.
Publicatiedatum: Fri, 17 Nov 2017 01:02:00 Z
Auteur: Landelijke Huisartsen Vereniging

30 miljoen voor het aanpakken van personeelstekorten in zorg en welzijn

Via SectorplanPlus maakt het Kabinet nog dit jaar 30 miljoen euro vrij om een begin te maken met het aanpakken van personeelstekorten in zorg en welzijn. Het bedrag maakt deel uit van een investering van in totaal 320 miljoen euro in deze kabinetsperiode voor onder meer nieuwe instroom en om- en bijscholing van medewerkers in de zorg. De 14 regionale werkgeversorganisaties, aangesloten bij RegioPlus, zijn contactpersoon voor de opleidingsprojecten met de werkgevers.
Publicatiedatum: Thu, 16 Nov 2017 15:14:00 Z
Auteur: De Nationale Zorggids

'Bezettingsnorm verpleeghuizen is niet heilig'

De nieuwe context-gebonden bezettingsnorm voor verpleeghuizen houdt rekening met zorgzwaarte en groepsgrootte. 'Het kwaliteitskader gaat over veel meer dan geld en normen', zegt Sjaak Wijma. 'Het gaat ook om leren en verbeteren.'0Sjaak Wijma, lid raad van bestuur Zorginstituut Nederland.De bezettingsnorm voor verpleeghuizen heeft het afgelopen jaar tot veel ophef geleid.
Publicatiedatum: Wed, 15 Nov 2017 06:47:00 Z
Auteur: ZorgVisie

Enorme toename aantal burn-outs

Het aantal werkenden met een burn-out is in twee jaar tijd met liefst vijftig procent gestegen. Inmiddels heeft liefst 15 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen een burn-out gehad.De cijfers komen uit onderzoek van universiteit Nyrenrode en vakblad Intermediair, waaruit de Volkskrant vanmorgen publiceert.  Voor het onderzoek werden 72.000 mensen ondervraagd en was bovendien van belang dat ook een huisarts de de burn-out had vastgesteld.
Publicatiedatum: Wed, 15 Nov 2017 04:33:00 Z
Auteur: RTL Nieuws

Zorgkosten in tien jaar tijd flink gestegen

Tandartsen, huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten hebben de afgelopen jaren flink meer omzet gemaakt. Dat komt vooral doordat de kosten in de zorg zijn gestegen.Tussen 2005 en 2015 groeide de omzet van zorgpraktijken met 50 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. In dezelfde periode stegen de uitgaven met 41 procent, tot 94,4 miljard euro.Betere en duurdere technologie"Vergrijzing speelt een rol", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.
Publicatiedatum: Wed, 15 Nov 2017 01:34:00 Z
Auteur: NOS

Omzet zorgpraktijken met helft gestegen in tien jaar

De omzet van zorgpraktijken is tussen 2005 en 2015 met 50 procent toegenomen. Vooral tandartsen, huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten zagen hun hun omzet groeien. Tandartsen namen 28 procent van de omzet van zorgpraktijken voor hun rekening, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huisartsen en medisch specialisten pakten ieder een kwart, terwijl fysiotherapeuten een aandeel van 14 procent hadden.
Publicatiedatum: Wed, 15 Nov 2017 01:09:00 Z
Auteur: Nu.nl

Verzekeraars schrappen dekkingen extra pakket

Zorgverzekeraars houden de prijzen van aanvullende verzekeringen laag door in de dekking te schrappen. Er worden bijvoorbeeld minder behandelingen voor een fysiotherapeut of minder geld voor een beugel vergoed, meldt verzekeringsvergelijkingssite Zorgkiezer dinsdag.? Jan van Eijndhoven/TelegraafOok de verschillen voor de basisverzekering nemen toe. Sommige verzekeraars verlaagden de prijs, terwijl die bij anderen gelijk blijft of juist stijgt.
Publicatiedatum: Tue, 14 Nov 2017 10:15:00 Z
Auteur: Telegraaf

Na zwangerschapsvergiftiging is eerder hartcontrole nodig

Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben opgelopen moeten eerder getest worden op hart- en vaatziekten. Zij hebben vaker slagaderverkalking dan vrouwen die een normale bevalling hebben gehad.Daardoor hebben deze vrouwen op jongere leeftijd al een grotere kans op bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte, blijkt uit een promotieonderzoek van UMC Utrecht-arts Gerbrand Zoet.
Publicatiedatum: Tue, 14 Nov 2017 10:05:00 Z
Auteur: RTL Nieuws